Aukce nemovitostí

Prodej nemovitosti

V současné době převyšuje na realitním trhu poptávka po nemovitostech dostupnou nabídku. Na jednu nemovitost mohou být i desítky zájemců. Jak prodej nemovitosti vyřešit transparentně, rychle a ke spokojenosti prodávajícího? Odpovědí může být aukce nemovitosti.

I s ohledem na nedávná protipandemická opatření, kdy kontakt s druhými lidmi byl omezen, se značně zvýšila popularita realitních aukcí, kdy může kupující nabídnout cenu za nemovitost z pohodlí svého domova.

Přesto se stále můžete setkat s jistou mírou nedůvěry – je proto dobré spolupracovat se zavedenou a solidní realitní kanceláří, která aukci zprostředkuje. Asi největší výhodou aukce je, že prodávající tak získá tu nejvyšší možnou cenu. Zároveň je aukce transparentní -prodávající má informace o všech nabídkách a neztrácí kontrolu nad prodejem. Dalším pozitivem pro prodávajícího je, že svou nemovitost může vystavit prohlídce například pouze na jeden víkend, během kterého si všichni zájemci mohou přijít prohlédnout nemovitost. Odpadá tím tak stres a časová náročnost prohlídek.

Z pozice kupujícího je postup poměrně jednoduchý. Pokud vás zaujme nemovitost, u které se má konat aukce, jednoduše kontaktujete realitní kancelář, která stanoví datum aukce a poskytne vám všechny potřebné informace – podmínky aukce i podmínky týkající se prodeje nemovitosti.

Následně se stačí pouze přihlásit do aukčního portálu, který zajišťuje realitní kancelář a poslat svou nabídku.

Aukce se dělí na otevřené aukce, kdy můžete sledovat živě jednotlivé příhozy ostatních zájemců a reagovat na ně. Druhým typem jsou aukce za využití tzv. obálkové metody – zašlete realitní kanceláři svou nabídku s informací ohledně nejvyšší částky, kterou jste ochotni za nemovitost nabídnout, aniž byste věděli o výši nabídek ostatních zájemců.

Při této skryté nabídce je dobré nenabídnout zaokrouhlené číslo – vyhnete se tak situaci, kdy byste nabídli stejnou sumu, jako jiný zájemce (příklad – místo 2 500 000,- nabídněte 2 501 390,-).

Aukce standardně začíná na odhadované tržní ceně a je pak už pouze na zájemcích, jak vysoko jsou ochotni zajít ve své nabídce. Pokud vaše nabídka vyhraje, následující postup je stejný jako u běžného prodeje (podpis rezervační smlouvy, složení rezervační jistiny, podpisy smluv, a další – více se můžete dozvědět v našem článku Prodej nemovitosti krok za krokem).

Při výběru vítězné nabídky nemusí vždy jít pouze o tu nejvyšší cenu – může zde například mít roli způsob financování (hypotéka či hotovost) nebo způsob převzetí nemovitosti. Závisí tedy na finálním rozhodnutí samotného prodávajícího, jakou nabídku si vybere.

Pokud uvažujete o prodeji nemovitosti a aukce vás zaujala, neváhejte se nám ozvat – rádi si s vámi promluvíme o možnostech přímo vám na míru.