Daň z nemovitých věcí za rok 2022

Prodej nemovitosti
Koupě nemovitosti
Financování

Než vyhodíte loňský diář a vrhnete se do všech vašich plánů pro rok 2023, nezapomeňte, že termín podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí je do konce ledna - týká se i Vás? V tom případě nevynechejte náš nový článek.

Pokud jste v roce 2022 zakoupili nemovitost, tak vám blahopřejeme k tam významnému milníku v životě. I když jste teď možná měli plné ruce práce se zařizováním svého domova, určitě nezapomínejte i na praktické povinnosti – jako je například daň z nemovitosti.

O tom, jaké daně se váží k nemovitosti, jsme se více rozepsali na našem blogu v září – určitě si článek o zdanění nemovitostí nezapomeňte přečíst, doplní vám spoustu informací a udělá jednou provždy jasno v tom, jaké daně se vás týkají.

V dnešním příspěvku se chceme věnovat podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Právě to máte do konce ledna 2023 povinnost podat, pokud jste v letošním roce nabyli nemovitost. Dobrá zpráva je, že ho musíte v nejlepším případě podat pouze jednou – a to při koupi nemovitosti (další povinnost vzniká tehdy, kdy dojde k rekonstrukci, která významně mění dispozice nemovitosti – daňovým přiznáním se pak v podstatě aktualizují informace na úřadě, na základě kterých je vám vyměřena daň).

Poplatníkem je ve většině případů vlastník a daň se vyměřuje z pozemku i stavby na ní.

Pokud letos podáte daňové přiznání, v následujících letech pak už budete dostávat pouze složenku pro zaplacení vyměřené daně – příjemné zjednodušení, díky kterému se nemusíte bát, že něco zanedbáte.

Daňové přiznání se podává na krajský finanční úřad v lokalitě dané nemovitosti. Díky digitalizaci máte možnost využít i online formuláře, kde najdete i pokyny k vyplnění přiznání za rok 2022, které vám mohou pomoci.

Poté, co podáte daňové přiznání, zbývá ještě daň zaplatit. Pokud se jedná o vyměřenou daň do výše 5000 Kč, je splatná do 31. května 2023 (u vyšší vyměřené částky se pak termín může prodloužit – existují zde specifické parametry a doporučujeme ověřit přímo v zákoně, případně dotazem na finanční úřad, jestli se vás výjimka týká).