Realitní trh v roce 2023

Developerské projekty
Prodej nemovitosti
Koupě nemovitosti
Pronájem nemovitosti
Odhad ceny
Financování

V letošním roce všichni zájemci o koupi nemovitosti nedočkavě očekávají bod zvratu – zatímco prodávající se jej obávají. Jaké faktory letos ovlivní realitní trh?

Realitní trh zažije v roce 2023 výrazné změny – jaké ale? Dopředu to bohužel nikdo přesně neřekne. Situace naznačuje, že se růst trhu z posledních let na chvíli zastaví a nemovitosti mírně zlevní – což už teď můžeme pozorovat na inzertních portálech. Má ale smysl dále vyčkávat, než koupíte svůj vysněný domov? Popravdě, nikdo vám garanci správného momentu nedá. Nicméně vám představíme pár bodů, které byste ve svém plánu měli zohlednit.

Ceny stavebních materiálů

V loňském roce skokově narostly ceny stavebních materiálů a z některých se vyloženě stalo nedostatkové zboží. Bohužel to ale zatím nevypadá, že by se situace měla nějak markantně zlepšit. Politická situace stále není příznivá pro světový obchod a některé zdroje jsou stále hůře dostupné. Tento fakt má vliv na novou výstavbu, kdy se prodražuje a taky prodlužuje stavební činnost.

Úroková míra vs. Inflace

Skokový růst inflace vloni finančně zasáhl spoustu domácností a ty musely začít utahovat opasky. Proto spoustu lidí mohlo oddálit své plány na nákup vlastní nemovitosti. Současně ČNB v boji proti inflaci zvyšovala úrokové míry, které se stále drží značně vysoko – což je další rána pro ty, kteří chtěli nemovitost koupit, nebo v loňském roce refinancovali své hypoteční úvěry. V ekonomických kuloárech se už ozývá slabá šeptanda, že se letos očekává mírný pokles inflace – doufejme, že ČNB zareaguje taktéž a hypoteční úvěry se stanou opět více dostupnými. Inflace zasáhla i do peněženek nájemníků – inflační doložky v nájemních smlouvách mohly nájemné navyšovat o hodnotu inflace.

Růst ceny energií

Růst cen energií a záloh způsobil v loňském roce další ránu – a tentokrát všem, bez ohledu na to, jestli nemovitost vlastníte, nebo si ji pronajímáte. V letošním roce by se dalo očekávat zlepšení díky zastropování cen. Ceny energií způsobily zvýšení nabídky nemovitostí k prodeji, ke které v protiváze ale není v současné době dostatečné množství kupujících.

Ceny nájemného

Nedostupnost hypotečních úvěrů zvýšily zájem o nájmy nemovitostí – bohužel se s tím i zvedla cena nájemného. Současně kvůli konfliktu na Ukrajině se v ČR uměle navýšil počet obyvatel, kteří právě pro své bydlení volí nájmy. A výše zmiňované ceny energií se v nových cenách taktéž promítly.

Jak to vidíme my?

Čekat na správný moment můžete donekonečna. Každá doba přináší určité plusy i mínusy. Rozhodně sledujte současnou situaci a důkladně si propočítejte své finanční možnosti s ohledem na různé změny úrokové míry pro hypoteční úvěry. Úroková míra může být výš, než by se vám mohlo líbit, nicméně cena nemovitostí by to letos mohla částečně kompenzovat. Hypoteční úvěr můžete následně vždy refinancovat. A rozhodně si nenechte ujít svůj vysněný domov. :-)