Jak investovat do nemovitostí od nižších částek?

Developerské projekty
Prodej nemovitosti
Pronájem nemovitosti
Financování

Nenechte své peníze ležet ladem – nechte je vydělávat. Investice do nemovitostí jsou skvělou příležitostí pro budování pasivního příjmu.

Chcete investovat, ale váháte, jak to udělat, komu své peníze svěřit, nebo si nejste jisti, jestli na to máte vlastně i dostatek peněz? Nemusíte mít v bance hned milion, abyste mohli investovat. A rozhodně je lepší volné peníze využít tak, aby na sebe vydělávaly, než je nechat ležet ladem na spořícím účtu – po letošním růstu inflace vás totiž takovéto ležení přijde poměrně draho.

Je spousta způsobů, jak své peníze zhodnotit – my se v našem dnešním článku chceme zaměřit na investice do nemovitostí. Každému se asi hned vybaví možnost koupit byt, ve kterém nebude vlastník bydlet, ale využije ho na pronájem. Z něj pak může pohodlně platit hypotéku, nebo v lepším případě má nájemné jako další příjem.

Díky rozvoji trhu a vývoji nových možností si jednou provždy můžeme říct, že pro investici do nemovitostí, nebo investicí celkově, nemusíte být bohatí – stačí si pouze vybrat produkt, který vám vyhovuje a přijmout zvyk, kdy si pravidelně budete odkládat peníze, které použijete pro danou investici. Na výběr máte např. mezi investicemi do developerských projektů, nemovitostních fondů nebo dluhopisů.

Investice do nemovitostí mohou být skvělou volbou pro člověka, který nemá příliš hluboké znalosti o investicích a je spíše averzní k riziku – ceny nemovitostí jsou totiž s krátkodobými výkyvy trvale rostoucím aktivem, proto je řadíme k méně rizikovým investicím.

Nicméně doporučujeme se vždy svěřit do rukou profesionálních institucí, které potřebné znalosti budou mít za vás a taktéž je budou umět aplikovat v praxi. V dnešní době je možné investovat již od 500 Kč, což je částka, kterou si jistě skoro každý umí ve svém rozpočtu pravidelně vyčlenit.

Mezi nejznámější platformy, které umožňují investovat od malých částek jsou například Investown a upvest. Své investice budete mít vždy pod kontrolou pomocí aplikací nebo online účtů. Pamatujte, že nemovitostní fondy by měly být transparentní ohledně informací do kterých nemovitostí investujete a s jakými institucemi nebo společnostmi spolupracují. Měli byste mít jasné informace, jaké jsou poplatky za správu investice a jaké jsou podmínky pro její ukončení a výběr finančních prostředků.

Nemovitostní fondy poskytují informace o odhadech očekávaného výnosu, nezapomeňte ale, že se vždy mohou lišit od skutečnosti – vždy záleží na změnách trhu, které nikdy nelze plně předvídat. Výplata výnosů se liší od každého produktu – můžete mít smluvně danou jednorázovou výplatu za dané období, případně pravidelné připisování částek k jistině. Nezapomeňte, že i tyto výnosy mohou podléhat zdanění a na konci roku se proto vždy poraďte se svým daňovým poradcem.

Kolem a kolem, ať už se rozhodnete pro kterýkoli produkt, pomocí menších částek si můžete postupně budovat pasivní příjem, zatímco si uchováte klidný spánek, že vaše peníze jsou v bezpečí a rozumně investovány – to zní docela dobře, ne? :-)