PENB – průkaz energetické náročnosti budovy

Prodej nemovitosti
Koupě nemovitosti
Pronájem nemovitosti
Financování

Ceny energií jsou v poslední době jedním z předních témat a týkají se každého z nás. Jestli se zajímáte o koupi nemovitosti, je to jedna ze zásadních věcí, které Vás budou zajímat - protože u nemovitosti nejde jen o pořizovací cenu, ale i související náklady na provoz. Jak je na tom váš vysněný domov se můžete dozvědět pomocí PENB.

Pokud jste se rozhodli podívat se po nemovitosti ke koupi, možná vás u inzerátů zarazil červený štítek s nápisem „mimořádně nehospodárná“. Nemusíte se však v takovém případě děsit – neznamená to nutně, že je nemovitost ve špatném stavu a že vás na energiích bude stát majlant, je to jen povinné označení, jehož aktualizaci je možné získat na základě posudku, který zpracuje energetický specialista. Jelikož k tomu může dojít až později při procesu prodeje, dost často lze právě v inzerci narazit na červený štítek s písmenem G – tedy nejhorší možnost.

PENB tedy ve zkratce říká, jak je daná nemovitost energeticky náročná. Pro snadnou orientaci je průkaz rozdělen písmeny A až G, kdy A je nejlepší možný výsledek v rámci klasifikace a G signalizuje nejvyšší spotřebu energií. Průkaz PENB má standardní platnost 10 let, pokud nedojde k rekonstrukci dané nemovitosti.

Kdy PENB budete potřebovat?

  • Pokud jste si postavili nový dům – v této situaci je nutné kontaktovat energetického specialistu s oprávněním pro zpracování PENB.
  • V případě rekonstrukce – pokud jste zrekonstruovali větší část již hotové stavby – více než 25 % obálky budovy. Totéž platí i u přístavby.
  • Prodej a pronájem nemovitosti – ať už prodáváte či pronajímáte dům nebo byt, je vždy nutné druhé smluvní straně doložit i PENB nejpozději při podpisu nájemní či kupní smlouvy.

Jaké faktory se hodnotí?

  • Spotřeba energie při vytápění nemovitosti a ohřevu vody
  • Chlazení, osvětlení, větrání, úprava vlhkosti

Od ledna 2022 dochází k postupnému zpřísňování měřítek pro hodnocení energetické náročnosti budov. Důvodem je zejména snaha o zvýšení kvality nových staveb a ekologičtější přístup. Pro rodinné domy je od letošního roku nutné splňovat alespoň stupeň B. Pokud tedy plánujete začít stavět, rozhodně doporučujeme spojit se s konzultantem, který vám pomůže navrhnout a optimalizovat projekt vaší stavby v rámci technický parametrů. Díky tomu budete nejen spát klidným spánkem, protože budete mít jistotu hladkého průběhu kolaudace, ale zároveň do budoucnosti ušetříte nemalé peníze, pokud nyní vložíte energii do správného výběru způsobu topení a ošetření technických vlastností vaší stavby.

Průkaz PENB určitě není věc, kterou je radno zanedbat – Státní energetická inspekce je může zkontrolovat a pokuta může dosáhnout 100 000 Kč u fyzické osoby, u právnické osoby dokonce až dvojnásobku – 200 000 Kč.

Jednotlivé stupně, které můžete získat v rámci hodnocení vaší nemovitosti: