Jak vybrat správného realitního makléře?

Prodej nemovitosti
Koupě nemovitosti
Pronájem nemovitosti
Konzultace

Na co si dát pozor při výběru realitního makléře? Čemu věnovat pozornost, než se rozhodnete navázat spolupráci? Důvěřujte jak svému instinktu, tak i dostupným informacím - základní body, které je dobré zohlednit, můžete nalézt v našem novém článku.

Pokud jste se rozhodli pro prodej své nemovitosti a chcete využít pomoc realitního makléře, jeho výběr byste neměli podcenit – čas a úsilí, které výběru věnujete, se Vám vrátí v podobě kvalitních služeb a rychlého prodeje za nejvyšší možnou cenu.

Podle čeho však vybírat a na co si dát pozor?

První dojem a váš pocit

Prodej nemovitosti je často největší finanční transakcí, kterou člověk za život uskuteční. Proto je důležité, abyste svému realitnímu makléři důvěřovali a měli z něj dobrý pocit. Přišel na první schůzku včas? Měl připravené informace o nemovitosti, jako je výtah z katastru nemovitostí, list vlastnictví a shrnutí vlastních prodejů či aktuální inzerce v lokalitě? Dodržel termíny a splnil, co slíbil? 

Pak máte před sebou člověka, který je ochotný věnovat svůj čas a peníze, ačkoli s vámi ještě neuzavřel smlouvu, což vypovídá o zodpovědném a profesionálním přístupu. Realitní makléř by měl vždy hájit vaše zájmy, proto je důležité, abyste s ním probrali vaši představu a preference. I když se jedná o obchodní vztah, neměla by mu chybět lidskost a osobní přístup. Nezapomeňte, že stejný dojem, jaký z něj máte při rozhovoru vy, udělá i na potenciálního zájemce.

Důvěřuj, ale prověřuj

Ať už uvažujete o makléři, o kterém jste se dozvěděli na osobní doporučení, nebo jste si ho našli na internetu – je dobré si o něm i jeho práci zjistit více informací. Je na internetu vidět? Má kvalitní webové stránky, profesionálně vytvořené fotografie a videa nemovitostí? Působí jeho inzerce na úrovni? Kvalitní propagace a pozitivní recenze na internetu jsou vodítkem, díky kterým můžete zjistit, s jakým makléřem jednáte.

Exkluzivní přístup

V tomto případě exkluzivita znamená, že vaši nemovitost bude prodávat pouze jedna realitní kancelář po smluvně určené časové období. Co se týče zastoupení realitní kanceláře, mít více rozhozených sítí vás může poškodit – při exkluzivní spolupráci je makléř motivovaný k rychlejšímu a výnosnějšímu prodeji, a je ochoten věnovat svůj čas, peníze a úsilí.

Makléř profesionál

Svěřte se do rukou odborníka s praxí. Se zkušeným makléřem získáváte jeho znalosti o prodeji nemovitostí, realitním trhu a taktéž obchodní dovednosti. Nezapomeňte, že prodej nemovitosti je stále obchodní transakcí – realitní makléř by měl být v obchodní sféře jako ryba ve vodě. Abyste si ověřili jeho schopnosti a znalosti, nebojte se klást otázky. Tlak na snížení ceny, změnu podmínek, časová tíseň, otázky o nemovitosti a prodeji – jako správný obchodník by měl umět těmto věcem čelit klidně, rozhodně a ve váš prospěch.

Dobrý a zavedený makléř, který se své práci věnuje na plný úvazek, je prakticky vždy plátcem DPH. Pokud není, může to znamenat nízké prodeje nebo nekalé praktiky při inkasování provizí na černo. Doufáme, že vám náš článek pomůže při volbě správného realitního makléře. Pokud jsme vás zaujali a rádi byste se dozvěděli něco o tom, jak pracujeme my –  zavolejte nám, nebo napište na náš email. Rádi vám zodpovíme vaše dotazy nebo se uvidíme na nezávazné schůzce.