Poznejte náš tým: rozhovor s Vlastimilem Pohajdou

Vlastimil je zakládajícím partnerem našeho týmu realitních makléřů a zkušený profesionál v oboru. Zakládá si na vztazích se svými klienty a na férovém jednání. Je mu 33 let a je otcem malých dvojčat. Ve svém volném čase se věnuje golfu a jiným sportům.

Jak dlouho se věnujete realitám a jak jste se k této práci dostal?

Dnes pracuji jako realitní makléř již přes 3 roky. Za dobu svého působení v této oblasti jsem prodal přes 40 nemovitostí a vyřídil pronájem zhruba 20 nemovitostí. Předtím jsem 3 roky žil v Anglii, kde jsem pracoval v hotelu jako manažer. Když jsem se rozhodl vrátit do Česka, přemýšlel jsem, čemu bych se dál rád věnoval. Už jsem nechtěl pracovat v gastru, zvažoval jsem hotelnictví, ale zjistil jsem, že už nechci být zaměstnancem. Lákalo mě zkusit něco více samostatného. Po měsíci práce v hotelu v Brně jsem tedy rozeslal životopisy do 3 realitek. Růžové brýle nemám dnes a ani tehdy jsem je neměl – věděl jsem, že budu začínat od nuly, bez kontaktů a bez zkušeností v úplně novém oboru. Bylo mi jasné, že to bude náročná práce – a díky tomu jsem úspěšný, protože jsem ochotný tvrdě pracovat a pomoci klientům dosáhnout co nejlepších výsledků.

Co byl Váš největší úspěch ve Vaší dosavadní kariéře?

Je těžké vybrat konkrétní zakázku, ale rozhodně nejvíce vzpomínám na první zprostředkování prodeje bytu, kde jsme dokázali navýšit finální cenu oproti první nabídce o 30 % - a ke spokojenosti obou stran. Nejsem typ člověka, který v oboru jedná jako dravec – nikdy jsem se lidem nevnucoval, nesnažil se získat klienty nebo nemovitosti za každou cenu. Pracoval jsem postupně a získával si důvěru klientů – v momentě, kdy člověk, kterému nevyjde koupě hned první vybrané nemovitosti s Vámi, se k vám vrátí, protože se mu líbil servis a přístup – to vypovídá o dobré práci a o způsobu, jakým přistupuji ke klientům a k celé transakci. Ačkoli to bylo těžké, nezabalil jsem to a díky tomu jsem začal být v realitách úspěšný.

Na čem jste si „vylámal“ zuby? Co jste si z toho odnesl?

U jednoho prodeje nemovitosti došlo k předání nemovitosti dříve, než bylo zaplaceno a přepsáno – tohle rozhodnutí bych už nikdy nepodpořil, a naopak se snažil od toho klienta odradit. Je lepší si počkat na vhodnějšího kupce, díky kterému prodej proběhne standardní formou. Ne vždy je možné vyjít lidem vstříc, a ačkoli chci, aby transakce proběhla k oboustranné spokojenosti jednotlivých stran, já hájím zejména zájmy svého klienta a chci pro něj zajistit co nejhladší průběh.

Jaký je současný trend v pořizování nemovitostí? O co lidi dnes stojí?

V dnešní době je hodně vidět, jak lidé původně žijící ve městě, mají zájem o bydlení za hranicemi města. Spíše, než byt v centru chtějí menší domek se zahradou v klidné oblasti. Po bytech je i dnes velká poptávka, ale spousta lidí začíná preferovat pro rezidenční bydlení dům s vlastním pozemkem i za cenu toho, že budou například 20 minut dojíždět do města. Zároveň jsou zde lidé, kteří hledají nemovitost na investici – pro ty je právě zajímavou volbou městský byt, který je skvělý jako uchovatel hodnoty a zároveň investice, díky současnému růstu cen nemovitosti.

Jakou máte představu o vývoji realitního trhu v následujících několika letech?

V posledních letech trend růstu byl opravdu raketový, ale myslím si, že současný růst, který může dosahovat až 20 % ročně, se zpomalí. Podle mě je realistické předpokládat růst mezi 5-15 % ročně – rozhodně bych nepředpokládal žádnou stagnaci. Zejména ve městech, kde je vysoká poptávka po bydlení. Nyní se zvyšuje zájem o nákup bytů i v menších městech, kde jsou ceny zatím nižší – směřují tam zejména lidé s méně finančními prostředky, kteří by přesto rádi investovali do nemovitosti.

Co je Vaše osobní přidaná hodnota oproti jiným makléřům v oboru?

Myslím, že jsem dost empatický a snažím se klienta vyslechnout a porozumět jeho potřebám i situaci. Proto klientům věnuji dostatek času, například na schůzkách, případně je podporuji, aby se na mě kdykoli obrátili s dotazy. Taky jsem normální chlap – snažím se mluvit s klienty narovinu a lidsky, aby se cítili příjemně. Přehnaně profesionální jednání působí chladně, a hlavně nemá smysl chodit kolem horké kaše – máme jasný cíl, prodat nemovitost a je důležité říkat věci narovinu, nikdy neslibuji vzdušné zámky.

V čem je PK Real Estate jiná oproti ostatním realitním kancelářím?

Jsme nová realitní kancelář, avšak se zkušenými makléři. Díky tomu můžeme naši společnost vybudovat dle svého – žádný chladný korporát, ale lidé s osobním přístupem. Jsme tým mladých lidí, kteří mají pro svou práci zapálení a reality nás prostě baví. Naší prioritou jsou spokojení klienti. Proto se snažíme naši práci dělat tak, aby k nám klienti měli důvěru a budovali jsme s nimi dlouhodobý vztah.

Jaké jsou cíle Vaší realitní kanceláře coby firmy?

Naším cílem byla a je spolupráce s developery na výstavbě nových nemovitostí. Tento cíl se nyní snažíme naplnit. Dále chceme zařídit pobočku v Praze a prosadit se i v dalších oblastech v ČR, např. ve Středočeském kraji. To nám umožní být blíže klientům po celé České republice. Máme v plánu poskytovat komplexní servis v oblasti realit – umět zodpovídat i nadstandardní dotazy, které se netýkají čistě prodeje a pronájmu, chceme mít široký záběr. Klienti se na nás mohou obracet nejen jako na realitku, ale jako na partnera přes nemovitosti, který je schopen pomoci s různými situacemi v rámci financování nemovitostí, darů, dědictví či pojištění.