Prodej nemovitosti s hypotékou

Prodej nemovitosti
Koupě nemovitosti
Financování

Pokud jste se rozhodli prodat svou nemovitost, kterou stále splácíte pomocí hypotečního úvěru, není třeba se bát jejího prodeje. Tento typ prodeje je dnes již standardem a může proběhnout zcela hladce, zejména pokud spolupracujete s profesionálním makléřem a finančním specialistou. Pojďme si tento způsob prodeje více přiblížit v našem novém článku.

Dříve lidé kupovali dům či byt s vidinou, že v něm prožijí celý život, založí rodinu a vychovají děti. Dnes na trhu s nemovitostmi panuje značná fluktuace a důvodů pro změnu je spousta. Stěhování za prací, potřeba většího prostoru, změna finančních příjmů rodiny.

Proto také není nic neobvyklého, pokud v inzerci najdete prodej nemovitosti, která je zatížená hypotékou. Není důvod se něčeho takového zaleknout, realitní kanceláře i banky k takové situaci přistupují již jako k běžnému úkonu.

Samozřejmě každého napadne, jestli se takový prodej pojí s nějakými poplatky a jak takový prodej zařídit. Pokud již máte kupujícího, prvním krokem je vždy požádat o vyčíslení zůstatku hypotečního úvěru v bance, která vám úvěr poskytuje. To znamená, že dostanete přesnou informaci, kolik peněz byste měli bance ještě zaplatit.

Celkově je několik způsobů, jak úspěšně provést prodej s hypotékou:

  1. Kupující má hotovost. Ačkoli se to může zdát jako nepravděpodobná situace, opak je skutečností. V dnešní době, kdy nabídka nemovitostí není dostačující vůči poptávce po nich, mnoho zájemců vybírá nemovitost s již připravenými vlastními prostředky. Kupující pak díky tomu může část prostředků zaplatit přímo hypoteční bance, a tím hypotéku splatit, zatímco zbytek prostředků zašle vám za použití advokátní, notářské či bankovní úschovy.
  2. Převzetí hypotečního úvěru kupujícím. Tato možnost se může zdát snadná, nicméně se málokdy v praxi využívá. Problémem je nevýhodnost této možnosti pro kupujícího, jelikož ten musí převzít hypotéku i se všemi smluvně danými podmínkami – tedy úrokovou mírou, fixací hypotéky či výší splátky. Zároveň kupující musí splnit podmínky banky – např. doložit své příjmy či platební schopnost na základě své úvěrové historie. Předpokladem je, že prodávající má hypotéku již několik let, a kupující může být schopen dostat lepší podmínky na novou hypotéku, proto nebude ochoten převzít hypotéku prodávajícího.
  3. Nový hypoteční úvěr kupujícího. Kupující si vybere banku a zařídí si čerpání hypotečního úvěru, díky kterému pak má dostatečnou hotovost pro zaplacení kupní ceny nemovitosti. Prodávající pak může splatit svůj hypoteční úvěr.

Všechny tyto způsoby souvisí s možností předčasného splacení hypotéky na straně prodávajícího. Ten by si měl zároveň ověřit podmínky pro předčasné splacení u své banky. Pokud svou nemovitost prodá v době, kdy mu končí fixace hypotéky, může tento úvěr splatit bez dalších poplatků. Když dojde k prodeji dříve, musí prodávající zaplatit poplatek, který bance pokryje náklady na předčasné splacení hypotečního úvěru.

Zákon o spotřebitelském úvěru upravuje legislativní podmínky tak, že u hypotečních úvěrů pořízených po 1.1.2016, má banka právo požadovat jako poplatek částku, která nesmí přesáhnout 1 % z předčasně splacené hodnoty hypotečního úvěru, a zároveň přesáhnout 50 000 Kč. Tato podmínka je platná, pokud hypoteční úvěr má prodávající alespoň 2 roky.

Pro úvěry pořízené před 1.1.2016 platí starší legislativa, kde poplatky mohou být značně vyšší a je nutné je individuálně ověřit u své hypoteční banky. S ohledem na výši poplatku je pak dobré zvážit, zdali by nebylo lepší s prodejem nemovitosti počkat až na uplynutí doby fixace.

Po splacení hypotéky vydá banka do 30 dnů prodávajícímu kvitanci – potvrzení o zániku zástavního práva, které na nemovitosti vázne. Prodávající toto potvrzení vloží do katastru nemovitostí – jedná se o vklad, nikoli o záznam, proto zde následně běží 20denní lhůta, po které má katastr nemovitostí 30 dní na to, aby informaci o zástavě vymazal.

Pokud máte k tématu další dotazy – neváhejte se na nás obrátit -  rádi vám je zodpovíme.

 

Zdroje:

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-257#p117-4

https://www.banky.cz/clanky/prodej-nemovitosti-s-hypotekou/