Spolupráce realitní kanceláře s developery

Developerské projekty
Prodej nemovitosti
Koupě nemovitosti
Financování

Pokud čtete náš blog, máte už poměrně jasnou představu, co vše zahrnuje práce realitního makléře. Co si ale představit pod slovem developer a jak může fungovat spolupráce mezi ním a realitním makléřem?

Developer je jednoduše řečeno investor. Může to být jak právnická, tak i fyzická osoba, která vloží své finanční prostředky do výstavby (greenfield) či rekonstrukce (brownfield) nemovitostí, za účelem následného prodeje nebo pronájmu.

Pokud hledáte nemovitost, nové developerské projekty jsou možností, kterou je dobré zvážit a určitě doporučujeme vyhledat si informace o výstavbě ve vašem okolí. A právě v otázce nabídky nemovitostí na trhu přichází na řadu práce realitního makléře.

Realitní kancelář, která spolupracuje s developery má za cíl rozšířit povědomí o výstavbě nových nemovitostí a nabídnout je kupujícím. Nicméně na konkrétních projektech mohou spolupracovat již v rané fázi plánování – realitní makléři mají velký přehled o trhu a potřebách kupujících. Dokážou tedy pomoci vyhodnotit úspěšnost stavebních projektů pro případ jejich realizace.

V čem tedy konkrétně může realitní kancelář pomoci developerovi?

Návrhy a odborný názor na plán projektu. Cílem každého stavebního projektu je ekonomická návratnost pro investory. Základem je nutné posoudit vynaložené náklady a očekávané výnosy. Ty se napojují na spoustu detailů – kde se bude výstavba uskutečňovat? Jaké typy staveb jsou vhodné pro danou lokalitu? Budou odpovídat poptávce trhu? Kdo bude cílová skupina kupujících? Realitní makléři mají zkušenosti s trhem a můžou být cenným přínosem při rozhodování developera o realizaci projektu.

Administrativa. Pokud jste se někdy rozhodli postavit si vlastní dům tak víte, že to není úplně jednoduchá záležitost a pojí se spoustou plánů, dokumentů a nutných povolení. V případě výstavby více nemovitostí je nutné sladit možnosti stavby i s územním plánem. Realitní kancelář má informace o všech potřebných náležitostech a může s tím developerovi pomoci ať už v rámci dohledu nad správným postupem, případně v rámci vyřízení nutných podkladů.

Financování a právní služby. Realitní kanceláře spolupracují jak s finančními, tak i s právními institucemi. Díky tomu mohou zajistit smluvní dokumentace, peněžní úschovy a splnění dalších podmínek pro hladký legislativní průběh. V případě potřeby dalších zdrojů financování je možné pomoci dohlédnout na hladký proces získání úvěru či poradenství.

Komplexní marketing developerského projektu. Realitní kancelář se může postarat o tvorbu webových stránek projektu, reklamu na sociálních platformách a ve vlastním nabídkovém portfoliu. Může zajistit tvorbu vizualizací a půdorysů, aby kupující získal lepší představu o vzhledu a dispozicích celého projektu. Díky tomu se projekt dostane do povědomí veřejnosti a najde si tak cestu k potenciálním zájemcům o koupi.

Prodej či pronájem nemovitostí. A konečně, po samotné výstavbě či rekonstrukci, kdy jsou nemovitosti připraveny a čekají na své nové uživatele, realitní kancelář se postará o prodej případně pronájem se všemi souvisejícími náležitostmi.