Stanovení ceny nemovitosti

Prodej nemovitosti
Koupě nemovitosti
Odhad ceny
Výkup nemovitosti
Financování

Chcete prodat nemovitost - jenže jak stanovit cenu? Důležité je, aby se protla vaše očekávání s tržní realitou a vy došli k ceně, se kterou budete spokojení. Jak na to vám vysvětlíme v našem dnešním článku.

Dobrý realitní makléř by měl prodávajícímu umět stanovit pro jeho nemovitost objektivně nejvyšší možnou prodejní cenu, kterou lze získat, případně navrhnout způsoby, jak je možné cenu zvýšit – například pomocí marketingu nemovitosti. Správná prezentace nemovitosti může v kombinaci se současnou vysokou poptávkou po nemovitostech přinést cenu i vyšší než původně stanovenou.

Podle čeho se tedy prodejní cena stanovuje?

Existuje spousta metod, jak stanovit prodejní cenu – vyhodnocení nákladů vynaložených na pořízení a rekonstrukci nemovitosti, srovnání realitní inzerce, pomocí cenových map nebo odborných odhadů. Nicméně, žádná z metod není dokonalá, proto je dobré kombinovat více způsobů a uvážit prodejní cenu objektivně a z více stran.

Pojďme se podívat na základní otázky, které by si prodávající vlastník nebo realitní makléř měl položit při stanovení ceny:

  • Jaký je celkový stav nemovitosti – jedná se o novostavbu, nebo je nutná rekonstrukce? V jakém stavu jsou rozvody?
  • Jaké jsou náklady na bydlení?
  • Jaké jsou dispozice nemovitosti a její metráž?
  • Jaká je lokace nemovitosti – dostupnost infrastruktury a občanská vybavenost? V jaké lokalitě se nemovitost nachází?
  • V jakém typu vlastnictví se nemovitosti nachází – osobní či družstevní?
  • Je zde nějaká skutečnost, která by mohla představovat pro kupujícího problém?
  • Jsou na nemovitosti nějaká omezení vlastnických práv, případně zadlužení?

Odpovědi na tyto otázky vám pomohou získat základní představu a zároveň sestavit i specifikaci pro inzerát. Realitní makléř pak informace vyhodnotí a srovná pomocí cenové mapy nemovitostí a s aktuální nabídkou na trhu. Nápomocné informace lze získat taktéž z katastru nemovitostí, případně je možné zaplatit si odborný odhad.

Realitní makléř se zároveň opírá o své osobní zkušenosti a znalosti o vývoji realitního trhu a cen nemovitostí. Díky těmto informacím by měl být schopen nastavit prodejní cenu tak, aby byla uspokojivá pro prodávajícího a zároveň opodstatněná a zajímavá pro kupujícího. Nejatraktivnější moment nemovitosti je právě ten, kdy je nemovitost zveřejněna k prodeji. Pokud by cena byla nastavena příliš vysoko, může se z nemovitosti stát „ležák“, kdy bude inzerát viset na sítích dlouhou dobu, což vyvolává v kupujících pocit, že něco není v pořádku. Proto naše rada zní – důvěřujte svému makléři. Jeho cílem je prodat vaši nemovitost co nejrychleji a za co nejvyšší cenu.