Výhradní zastoupení – výhody a nevýhody

Prodej nemovitosti
Pronájem nemovitosti

Prodej své nemovitosti můžete svěřit buď jedné nebo i více realitním kancelářím. Jaké jsou ale benefity a úskalí, které toto rozhodnutí provází? Přečtěte si náš přehled a rozhodněte se sami, která forma je pro vás ta pravá.

Pojmy výhradní a nevýhradní zastoupení jsme tu již několikrát zmínili, proto bychom vám nyní rádi přiblížili, jaké typy zastoupení existují a jaké výhody a nevýhody vám přináší námi doporučované výhradní zastoupení.

Výhradní zastoupení RK – prodej své nemovitosti svěříte jedné realitní kanceláři, se kterou uzavřete smlouvu o exkluzivním zastoupení.

Nevýhradní zastoupení s více RK – tuto možnost nedoporučujeme využít. Pokud se bude více realitních kanceláří snažit prodat vaši nemovitost, od žádné nedostanete kvalitní servis, kvůli nejistotě získání odměny za práci RK. Inzerát se může duplikovat s různou cenou na realitních portálech, což může působit dojmem, že o nemovitost není z nějakého důvodu zájem, a vy tak nezískáte nejvyšší možnou cenu.

Výhody výhradního zastoupení

  • Vyšší motivace makléře k prodeji a s tím související úroveň služeb – jeho vlastní úsilí.
  • Časová a finanční investice se mu vyplatí díky jistotě provize, proto vám poskytne kvalitní servis a péči.
  • Makléř má možnost efektivněji hájit zájmy prodávajícího – má lepší vyjednávací pozici vůči kupujícímu a taktéž disponuje více informacemi.
  • Získáte nejvyšší možnou cenu – pokud byste se rozhodli pro nevýhradní zastoupení, dáváte tak možnost vzniknout situaci, kdy realitní kanceláře mohou snižovat nabízenou cenu, aby rychleji získali kupce.
  • Propracovaná marketingová strategie – v rámci výhradního zastoupení může makléř využít pro inzerci sociální sítě – linkedin, facebook, twitter, instagram… Díky těmto platformám budete lépe vidět.
  • Inzerce se nebude duplikovat – pokud by vaši nemovitost inzerovalo více realitních kanceláří, mohly by se jednotlivé inzeráty objevit na stejných serverech vícekrát za různou cenu.
  • Transparentnost prodeje – pokud spolupracujete pouze s jedním makléřem, máte nastaveny podmínky i termíny, a získáváte tak jasné informace o celém průběhu prodeje.

Nevýhody výhradního zastoupení

  • Nemůžete si svou nemovitost prodat sami
  • V případě výběru špatné realitní kanceláře či makléře se může prodej zbytečně prodlužovat a budete se potýkat s různými problémy.